השעון האסטרונומי בפראג הוא פלא אמיתי. הוא הותקן אי שם בימי הביניים ועד היום זהו השעון העתיק היחיד בעולם שעדיין פועל. במהלך ההיסטוריה השעון ידע גם תלאות. הוא נפגע קשות במהלך מלחמת העולם השנייה כאשר בניין העירייה הישן נשרף. לאחר מכן הוא עבר שיפוץ בשנת 1948 וחזר לפעול מאז ועד היום. רק ב-2008 הופסקה פעולתו של השעון לחצי שעה על מנת שניתן יהיה לבצע בו תיקונים.
מהו שעון אסטרונומי
שעון אסטרונומי בפראג דומה בצורתו לשעון רגיל והוא כולל חוגים ומספרים, אך הוא מציג מידע אסטרונומי. כך, על פי שעון זה ניתן לדעת מהם מיקומם היחסיים של גרמי השמיים – גלגל המזלות, שמש, ירח וכוכבים אחרים. על פי השעון זה נקבעים בדרך כלל זמני השקיעות והזריחות, ועל פיהם ייקבע מתי לכבות ולהדליק את פנסי הרחוב ואמצעי התאורה העירוניים והבין עירוניים.
להזמנת סיור מקצועי בעברית בפראג מלאו את הפרטים:
האמן ויצירתו
מיקולאשמקאדן והפרופסור לאסטרונומיה יאן שינדל בנו את המנגנון הראשוני של השעון האסטרונומי בפראג בשנת 1410. עם זאת, לפי אגדה הנפוצה פראג, השעון נבנה על ידי יאן רוז’ והעוזר שלו יעקב צ’ך. מועצת העיר התפעלה מאוד מיופיו של השעון האסטרונומי, עד שהיא ציוותה לעוור את יאן רוז’ על מנת שלא יוכל לבנות שעון בעיר אחרת. האמן ביקש לנקום את נקמתו. הוא הטיל את עצמו על השעון, גרם לו להפסיק לפעול ורק בנס הצליחו לתקן אותו בסופו של דבר.
הדמויות שעל גבי השעון
השעון האסטרונומי בפראג הוא שעון מעוצב ומרשים והביקור בו מומלץ לכל תייר חדש המגיע לפראג. לאורך השנים נוספו לעיצובו של השעון דמויות שונות:
- קמצן שבידיו שקית כסף
- יוהרה המחזיקה מראה בידיה
- תורכי המניד בראשו
- שלד המצלצל בפעמון ומרמז על המוות
- דמויות של שליחים
בכל שעה עגולה ניתן לצפות במעין “הצגה” של השעון: דמותו של השלד מתחילה לצלצל ומבין החלונות יוצאים שליחים. בשעה 12:00 יוצאים כל השליחים לקול מחיאות הכפיים של התיירים.
איך מגיעים
כאמור, השעון האסטרונומי של פראג נמצא בבניין העירייה הישן. ניתן להגיע אליו בחשמלית ולרדת בתחנת סטרומצקה. מומלץ להגיע לשעון לפני כל שעה עגולה, ובייחוד לפני השעה 12:00 בצהריים אם אינכם רוצים להחמיץ את ההצגה.
נוסף על כך, תוכלו לעלות על מגדל השעון ולתצפת על הנוף. המגדל פתוח בימי ראשון ושלישי בין השעות 9:00 ל-18:00 בחודשי מאי עד ספטמבר, בימי שני מהשעה 11:00 עד 18:00, ובחודשי אוקטובר-אפריל מ-9:00 עד 17:00 בימי ראשון ושלישי ובימי שני מ-11:00 עד 17:00. קישור לכתובת בגוגל מפות